lauantai 25. elokuuta 2012

Mysliin sattumia

En ole hetkeäkään katunut, että tuli laitettua viime vuoden syksynä rahaa kiinni Stockli Dörrex (hyötykasvi)kuivuriin. Tilasin uskaliaasti muistaakseen Saksasta jostain nettikaupasta. Vakiona tulevilla kolmella tasolla ei olisi pärjännyt. Onneksi tuli ostettua 2 lisätasoa samantien. Suomesta en löytänyt mieleistä, kun halusin laitteen, jossa on myös lämpötilan säätö ja riittävät tehot. Eri tuotteet kuten esim. marjat ja sienet on hyvä hurauttaa kuivaksi vähän eri lämpötiloissa. Niissä markettien viidenkympin laitteissa saa puhallettua vain yhdellä lämmöllä ja tehotkin ovat aika onnetonta luokkaa.

Tänä vuonna pääsin kokeilemaan myös metsävadelmien kuivaamista. Viime syksynä jäi harmittamaan, kun laite oli vasta tulossa postissa. Ihan hyviä kuivatusta vadelmasta tuli, vähän kivisiksi kuivatessa menevät. Mustikka ja mansikka toimivat ehdottomasti paremmin. Kokemuksen rintaäänellä; karpaloita ei muuten kannata lähteä kotikonstein kokonaisina kuivaamaan.


Kuivatut marjat tulee hyödynnettyä syksyn ja talven aikana itse tehdyn myslin seassa. Omenasatoa odotellessa kuivaukseen...

Itse tehty mysli:
-reilusti erilaisia hiutaleita mitä kaapista löytyy. Isot on parempia kuin pikaversiot.
-kauraleseitä
-auringonkukan siemeniä
-pähkinöitä
-kuivattuja mustikoita/omenoita/mansikoita/vadelmia
 Kaikki vain kulhossa sekaisin sopivassa suhteessa ja purkkiin säilöön.

Myslin teon alkuaikoina paahdoin hiutaleita uunissa pellillä, mutta olen jättänyt sen vaiheen pois muutaman epäonnisen kerran jälkeen, jolloin hiutaleet tulivat vähän turhan tummalla paahdolla ulos.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti